Naložte si vlastný zázvor s medom a citrónom


Týmto postupom získame najmä liek, ktorý môžeme použiť v prípade choroby, ale aj na výrobu bežného čaju, ktorý dodá telu množstvo vitamínov.
 
citron s meden

Čo budeme potrebovať:

  • Väčší koreň zázvoru. Dávajte si pozor, aby nebol nahnitý, alebo mechanicky poškodený. Mohol by nám pokaziť celú našu prácu.
  • Dva väčšie citróny. Ak máte možnosť zohnať BIO citróny, určite ich kúpte. Takto budete môcť použiť aj ich kôru.
  • Med. Snažte sa zaobstarať si čo najkvalitnejší výrobok. Ideálne priamo od včelára.
  • Kuchynský robot na rozmixovanie všetkých surovín.

 
Najprv si pripravíme všetky suroviny.
Koreň zázvoru si nakrájame na menšie kusy, ktoré sa nám budú jednoduchšie čistiť. Na tento účel použite obyčajnú čajovú lyžičku. Verte, že to s ňou ide omnoho jednoduchšie ako so škrabkou, alebo nožíkom. Pri čistení sa snažte koreň čo najmenej poškodiť. Tak zabezpečíte aby si zachoval čo najviac dobrých látok.
 
Ak si zoženiete citrón BIO kvality, nemusíte ich pred spracovaním nijako špeciálne upravovať. Pokiaľ však máte k dispozícii klasický, chemicky ošetrený plod, vložte ho najprv do nádoby s vodou, do ktorej pridajte lyžicu octu, alebo sódy bikarbóny. Nechajte ho namočený minimálne pol hodinu, ideálne však na celú noc. Takto ho zbavíte chemických látok, ktoré boli použité na jeho vonkajšie ošetrenie. Na tento recept totiž budeme potrebovať citrón aj s kôrou.
 
Teraz môžeme pristúpiť k spracovaniu všetkého materiálu.
Kúsky zázvoru a nakrájaný citrón vložíme do kuchynského robota. Keď bude všetko dobre rozmixované pridáme med a mixujeme ďalej. Konzistencia v podstate závisí na vás. Najlepšie je, ak bude zmes čo najhladšia. Oceníte to pri budúcej príprave čajov.
Pokiaľ nemáte kuchynský robot, môžete všetko nakrájať na čo najmenšie kúsky, alebo postrúhať na klasickom strúhadle.

zázvor
 
Posledným krokom je samotné naloženie do zaváracích pohárov.
Všetky sklíčka najprv poriadne umyte. Tesne pred naložením ich môžete ešte vypláchnuť vriacou vodou. Vzniknutú zmes naložíme do vnútra pohárov a poradne ich uzavrieme. Na vrch môžete naliať ešte trošku medu. To zabráni prípadnému pokazeniu surovín, ktoré nebudú ponorené v celej zmesi. Naložený zázvor nesterilizujeme, preto ho odkladáme na chladné miesto, alebo do chladničky.