Vyskúšajte gurmánske balkánska delikatesy
Občas nám prídu vhod delikatesy z celého sveta. Môžu byť z rôznych krajín, častí svetadielov, vždy cez nich spoznávame charakter danej krajiny.
Balkánske delikatesyk nim rozhodne patria. Očaria Vám svojimi chuťami a jedinečnými kombináciami. Sú sladké, slané, horké, kyslé a hlavne veľmi chutné. Pripomenú Vám balkánsky závan slnka a mora.
Na výber máte mnohé špeciality. Medzi vyhľadávané patria výrobky z tuniakov, makrely, pražmy, sardinky – čiuž vo forme pasty, konzervy alebo krému. Vyznačujú sa vysokou výživovou hodnotou a priaznivým vplyvom na správne fungovanie srdca. Sú chuťovo vyvážené a dpolnené olivovým olejom, sójovou omáčkou, zeleninou alebo hľuzovkami.
Sladké delikatesy sú najmä figový džem, dulový, mandarínkový alebo jahodový. Ich obsah je plný kúskov šťavnatého ovocia a sú vyrobené z najkvalitnejších surovín. Súčasťou ponuky je zloženie výrobku aj vrátane jeho výživovej hodnoty. Balkánske delikatesy sú pripravené podľa originálnych, starodávnych receptúr, bez prídavku akýchkoľvek „Éčiek“. V ponuke sú kombinácie viacerých druhov ovocia, mnohé z nich aj s prídavkom čokoládovej pasty. Už len samotná predstava čokolády s kúskami ovocia vyvoláva nesmiernu chuť.
Samozrejmosťou sú aj výrobky s názvom „Ajvar“. Jedná sa o zeleninové pokrmy, ktoré sú dochutené koreninami a môžu byť sladké, slané alebo pálivé. Podobne aj typická balkánska špecialita známa už po desaťročia – baklažánová omáčka. Dnes je v mnohých európskych krajinách podávaná ako hlavná príloha k jedlu. Určite Vás zaujmú aj kapary, artičoky alebo chren v slanom náleve alebo v prirodzenej forme len s prídavkom vody a korenín.
Balkánska kuchyňa je neopakovateľná. Využíva všetky dostupné suroviny a zdravo ich kombinuje. Je zmesou viacerých kultúr, ktoré vytvárali balkánsku históriu. Je inšpiratívna a pre nás je to najbližšia exotika.
Stačí si vybrať a ochutnať.